T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / GEMLİK - Celal Bayar Anadolu Lisesi

İstanbul Gezimiz

Gemlik Celal Baya Anadolu  Lisesinin İstanbul’un tarihi mekan ve müzelerine yönelik geziye 64 öğrenci 5 öğretmen katıldı

 Gemlik Celal Bayar Anadolu Lisesi İstanbul’un tarihi mekan e müzelerine yönelik  kültürel bir gezi  düzenledi.  

 

Gemlik Celal Baya Anadolu  Lisesinin İstanbul’un tarihi mekan ve müzelerine yönelik geziye 64 öğrenci 5 öğretmen katıldı

 Gemlik Celal Bayar Anadolu Lisesi İstanbul’un tarihi mekan e müzelerine yönelik  kültürel bir gezi  düzenledi. 20 Mayıs Cuma günü gerçekleşen ve 18 saat süren geziye 64 öğrenci ile birlikte Tarih öğretmeni Şuayb Serdaroğlu,Coğrafya öğretmeni Tolga Pektaş,Almanca Öğetmeni Hasibe Akbay ve Okul Müdür Yardımcıları Mehmet Taştekin ile Serdar Aktay’da katıldı.

 Cuma sabahının erken saatlerinde Gemlik İskele meydanına başlayan gezinin ilk durak yeri İstanbul’un fethini 3 boyutlu olarak canlandıran ve geziye katılan bütün öğrencilerin büyük bir beğenisini toplayan Panorama  1453 müzesi oldu. Kubbeli ve 360 derecelik görüntüsüyle dünyanın tek gerçek  panoramik müzesisinde  öğrenciler kendileri İstanbul’un fethinin içerisindeymiş gibi  duygu  ve heyecan içerisinde yer aldılar.Türkiye’nin bir çok yerinden ziyaretçilerinin  yoğun olması nedeniyle 15-20 dakika ile sınırlandırıldı.  Yapımına 2005 yılında başlanıp 2008’de tamamlanan ve açıldığı günden beri büyük bir ilgi toplayan  “İstanbul 1453 Panoramik Müzesi”ndeki çalışmada resmin bittiği yer diye bir şey olmadığı için, resme bakan kişi optik alışkanlıklarıyla eserin gerçek boyutlarını kavrayamayacaktır.. Burası öğrencilere , kapalı bir mekâna girdikleri halde , bir şekilde tekrar üç boyutlu dış mekâna çıkılmış duygusunu yaşattı.

 GCBAL öğrencilerini ikinci durak yeri Miniatürk oldu. Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı Miniaturk´te, 57 eser İstanbul´dan, 51 eser Anadolu´dan, 12 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere, toplam 120 sabit eser sergileniyor.Öğrenciler burada yaklaşık bir saat içerisinde küçük bir Türkiye turu atarak istedikleri eserlerin önünde bol bol fotoğraf çektirdiler.

Miniatürk sonrası Tarihi Mısır çarşısı gezen gezi gurubunun bir sonraki durak yeri Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan ve Osmanlı İmparatorluğuna yönetim merkezliği yapmış olan  Topkapı sarayı oldu. Topkapı sarayına yabancı turistlerin ilgisi yoğun bir kalabalık   olması nedeniyle bazı bölümleri ziyaret edemeden ayrılan öğrenciler  Doğu Roma (Bizans) imparatoru Iustinianos´un döneminde  1473 yıl önce yapılan ve  916 yıl boyunca Bizans İmparatorluğu´nun prestij yapısı ve Ortodoks dünyasının merkezi olmuş, 481 yıl boyunca İslam dünyasının ve Osmanlı İmparatorluğu´nun gözbebeği, sultanların "Büyük Cami"si  olarak kullanılmış; 1935 yılından itibaren de müze olarak kullanılmaya başlanan Ayasofya ziyareti gerçekleşti.

Ayasofya müzesi gezisi ardından Tarihi yarımadanın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, Bizans imparatorluğu döneminde 542 yılında Bizans sarayının su ihtiyacını karşılama için yapılan Yerebatan sarnıcı ardından 1609-1616 yılları arasında sultan I. Ahmet tarafından yaptırılan 20 bini aşkın İznik çinisiyle süslenen Türkiye’nin ilk 6 minareli camisi olan Sultan Ahmet Camii ziyaret edildi. Sultan Ahmet Meydanında bulunan dikili taş ve Alman Çeşmesi gibi eserlerin ziyareti sonrası Divan yolundan çıkılarak Nuru Osmaniye Camii kapısından kapalı çarşıya girildi. Ana caddeden gidilerek Bayazit meydanın çıkan öğrenciler burada İstanbul Üniversitesinin giriş kapısı önünde hatıra fotoğraf çekmeyi ihmal etmediler.Bayazit meydanında bir süre  kalan öğrenciler akşam yemeğini tekrar döndükleri Sultan Ahmet meydanı cıvanında yedikten sonra araçlarına binerek Gemlik’e hareket ettiler.

        Gece saat 24.00’e doğru Gemlik’e geri dönen  öğrencilerde  bir gün içerisine sıkıştırılan yaklaşık 10 merkezi gezmenin verdiği  bedeni yorgunluk ancak güzel bir tarihi geziye katılmanın da verdiği mutluluk vardı.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.01.2013 - Güncelleme: 25.07.2023 11:55 - Görüntülenme: 2105
  Beğen | 0  kişi beğendi