T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / GEMLİK - Celal Bayar Anadolu Lisesi

Sınav Taktikleri

SINAV TAKTİKLERİ

  

SINAV TAKTİKLERİ

YKS'DEN BİR HAFTA ÖNCE

 

     Zihninizde, sınava ilişkin olumlu düşünceler oluşturun. Geçmişteki başarısızlıklarınızı değil başarılarınızı vurgulayın.

     Sınava yakın bir zamanda, bilmediğiniz, daha önce hiç çalışmadığınız konuları öğrenmeye çalışmanız, daha önce öğrendikleriniz üzerinde bozucu bir etki yapabilir. Bilmediğiniz, daha önce hiç çalışmadığınız konularla uğraşmayın. Öğrendiğiniz konularla ilgili tekrarlarınızı son güne kadar yapabilir ve bunlarla ilgili soru çözebilirsiniz.

    Sağlığınıza özellikle beslenme ve uykunuza özen gösterin. Düzenli beslenme ve uyku düzeninin kurulmuş olması fiziksel olarak kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacak, kaygınızı azaltacak, sınav günü de dikkat düzeyinizin yüksek olmasına yardımcı olacaktır.

     Sınav yerini önceden gidip görmeniz, sınav ortamına dair belirsizlik duygunuzu azaltacak ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca, sınav yerine en uygun şekilde nasıl ulaşabileceğinizi planlamanızı kolaylaştıracaktır.

 

YKS'DEN BİR GÜN ÖNCE

 

     Heyecan ve kaygı duymanızın normal olduğunu, sınava girecek herkesin benzer kaygılar taşıyabileceğini düşünün. Dikkatinizi sorulara verdiğinizde, olumsuz duygu halinden kurtulacağınızı unutmayın.

     Sınavdan önce, sınavla ilgili yapabileceğiniz hazırlıkları yaptığınızı düşünün ve eksiklerinizle ilgili değerlendirmeleri sınav sonrasına bırakın. Bu sınavı başarmak istediğinizi düşünün.

     Sınavdan önceki günü sakin ve huzurlu bir ortamda, sevdiğiniz işlerle uğraşarakgeçirin.

     Sınavdan bir gün önce alışık olmadığınız gıdalar almamaya, çay, kahve gibi gerginlik oluşturan içecekleri fazla tüketmemeye özen gösterin. Doktor tavsiyesi haricinde, uyarıcı veya sakinleştirici ilaçlar kullanmayın.

     Sınav için gerekli belgelerinizi, sınav sabahı telaş yaşamamak için önceden hazırlayın.

     Normal uyku düzeninizi değiştirmeyin. Sınav hakkında olumsuz düşünmekten kaçının. Uyuyamayacağınızı düşünseniz bile, bir gecelik tedirgin uykunun sınav performansınızı olumsuz etkilemeyeceğini düşünün.

 

SINAV GÜNÜ

 

     Sınavın başlayış saatini, sınav yerine gidiş süresini ve sabah hazırlıklarınızı düşünerek zamanı planlayın.

     Sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı yapın. Çünkü sınavda yorgunluk ve dikkatsizlik yaşamamak için enerjiye ihtiyacınız olacaktır.

     Evden çıkmadan önce, sınav için gerekli belge ve araçlarınızı kontrol edin.

     Sınavdan 45 dakika önce sınav yerinde bulunun.

     Sınavdan önce yakınlarınızla ve diğer adaylarla sınavla ilgili konuşmalar yapmaktan kaçının. Sınavdan önceki dakikalarınızı sakin geçirin.

     Sınavdan önce tüm fiziksel ihtiyaçlarınızı giderin. Her şeye rağmen sınav sırasında sizi rahatsız eden ve dikkatinizi dağıtan bir durumla karşılaşırsanız, sınav gözetmeninden yardım isteyin.

 

SINAV SIRASINDA

 

     Sınav salonuna girdikten sonra gözetmenlerin açıklamalarını dikkatle dinleyin.

     Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini teslim etmeyi unutmayın.

     Cevap kağıtları adayların adına basılı olacaktır. Cevap kağıtlarının doğruluğunu kontrol etmeli, yazıp kodlanması gereken bilgeleri dikkatli bir şekilde yazıp kodlayın. Kitapçıklar dağıtıldıktan sonra ilk iş olarak kitapçığın sayfalarını kontrol edin.

     Daha önceki deneyimlerinize dayanarak belirlemiş olduğunuz sınav taktiklerini ve zaman planını uygulayın. 

     Sınava en başarılı olduğunuz testten başlamanız motivasyon ve zaman kazanma açısından etkili olacaktır.

     Sınav süresini iyi kullanabilmek için, zamanı, yanınızda bulunduracağınız bir saatle kontrol etmeniz yararlı olur. Hız ve doğruluk açısından bir denge kurmaya çalışın. Çok hızlı çalışıp hata yapmaktan veya aşırı dikkatli davranarak bir soru üzerinde gereğinden fazla durmaktan kaçının.

     Sınavda farklı zorluk derecelerinde sorular bulunacaktır. Turlama Tekniği ile her testte sıra ile önce kolay soruları çözmeniz, sonra başa dönerek diğer sorulara geçmeniz zaman, enerji ve dikkatin daha iyi kullanılması açısından yararlı olur. Sınav süresinde hız bilinen sorulardan bilinmeyen sorulara doğrudur. Bu nedenle anladığınız soruyu çözüp anlamadıklarınızı işaretleyerek atlayın.

     Her soruyu mutlaka tümüyle okuyup inceleyin. Soruyu karışık ve zor göründüğü için atlamayın.

     Sınavda her zorluk derecesinden sorular bulunur. Size zor gelen bazı sorulara bakarak sınavın tümünün zor olduğunu düşünmeyin. Önemli olanın, bütün sorulara bakarak, çözebileceğiniz tüm soruları doğru olarak çözebilmeniz olduğunu unutmayın.

     Soruları dikkatli bir şekilde okuyun ve soru kökünü vurgulayarak soruda neyin istendiğini anlamaya çalışın. Aynı dikkati cevap şıklarını okurken de gösterin.

     Zorlandığınız bir soruyla karşılaştığınızda, o soru için gereğinden fazla zaman harcamayın. Bu durum hem dikkat dağınıklığına hem de yorgunluğa yol açabilir. Testi bitirdikten sonra o soruya tekrar baktığınızda, daha önce fark edemediğiniz bir nokta çözüme daha kolay ulaşmanızı sağlayabilir.

     Kolay sorularla karşılaştıklarında, 'Nasıl olsa yaparım.' Düşüncesiyle doğru olduğunu düşündüğünüz ilk seçeneği işaretlemeyin, bütün seçenekleri değerlendirin. Sorunun kolay olduğunu düşünmek dikkat yoğunluğunu azaltabilir ve hata yapmak kolaylaşır.

     Paragraf türü sorularda, zaman ve dikkat kaybını önlemek için, önce soruyu daha sonra yanıt arayarak paragrafı okuyun.

     İşlem gerektiren sorularda, basit hataları önlemek için, işlemleri zihinden değil, kalem kullanarak ve sonuna kadar yapın.

p     Dört yanlışın bir doğruyu götürdüğünü unutmayın ve anlamadığınız soruyu boş bırakın.

p     Kitapçıktaki sorular üzerinde, hangi soruyu çözüp hangisini boş bıraktığınızı kolayca fark etmenizi sağlayacak işaretler kullanın. Böylece tekrar bakılması gereken soruları belirlemeniz kolaylaşacaktır.

p     Cevap kağıdında dörtlü-beşli bir zincir oluşmuşsa (aynı seçenek arka arkaya 4 - 5 kez gelmişse) hata yapma olasılığı yüksektir. Bu nedenle o grup soruları tekrar gözden geçirsinler.

p     Sınavda kullanacağınız kodlama yöntemi, kendiniz için en rahat olduğunu düşündüğünüz yöntem olmalıdır. Daha önce denemediğiniz bir yöntemi sınavda uygulamayın. (Bazı adaylar tek tek kodlamaya alışkın olabilir, bazıları ise gruplar halinde kodlayarak kısa dinlenme araları yaratmayı tercih edebilirler. Ancak soruların tümünü en son kodlamak yetiştirememek ve dikkatsizlik yapmak riski nedeniyle önerilmeyen bir yöntemdir.)

p     160 dakika aralıksız olarak oturup soru çözmek fiziksel bir yorgunluk yaratır ve bu durum dikkat düzeyini etkiler. Zihninizi dinlendirmek ve kendinizi rahatlatmak için, kısa bir süre (20-30 sn.) gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovun veya nefes egzersizi yapın.

p     Sınav sonunda, kaydırma yapma olasılığını göz önünde bulundurarak, cevap kâğıdınızı kontrol edin.

 

SINAVDA BÜTÜN ADAYLARA BAŞARILAR DİLİYORUZ...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.01.2013 - Güncelleme: 13.10.2021 09:31 - Görüntülenme: 2339
  Beğen | 0  kişi beğendi